Een warme kerst met rolgordijnen

Wist je dat een rolgordijn een goede isolator is?

De warmte binnen houden met rolgordijnen. Hoe doe je dat? We gaan er in dit artikel wat dieper op in en vertellen je waar je om moet letten als je rolgordijnen gaat komen die in de winter goed isoleren en in de zomer de warmte juist buiten houden.

 Foto: Rolgordijnopmaat.be

Welke wijze van monteren geeft de beste isolatie bij rolgoridjnen

Je zou normaal gesproken denken dat de stof het belangrijkst is, maar dat is niet altijd zo. De wijze van monteren doet ook heel veel.  Denk hierbij aan het voorkomen van kieren aan de zijkanten. Ga je een rolgordijn op maat in de nis van het raam monteren, kies er dan voor om zo dicht mogelijk op het kozijn te plaatsen. Het gordijn rolt dan dicht langs het glas en er vult zich dan maar een kleine ruimte achter het rolgordijn met koude lucht. De binnenmuren blijven dan warm.  Heb je bijvoorbeeld een krappe raam nis met een draai kiep raam, dan is het misschien slimmer om het gordijn over de nis op de muur te monteren. Laat het rolgordijn aan twee zijden zo’n 10 cm overlappen en je schermt de nis goed af zodat er amper nog wind en kou tussen door waaien. Montage over de nis roept nogal eens discussie op dat het niet mooi zou zijn. We denken immers dat rolgordijnen altijd in de nis(in de dag) geplaatst moeten worden. Bekijk dat eens door de ogen van een architect of stylist. Hij zal je vertellen dat montage over de raam nis minder overgangen kent. De wand gaat immers direct over op het rolgordijn. Er zijn minder overgangen en dat straalt méér rust uit. Wil je weten hoe je als een vakman rolgordijnen kunt opmeten, kijk dan hier.

Welke stof voor rolgordijnen isoleert het beste

De beste stoffen zijn de wind dichte stoffen. Je komt dan op de eerste plaats terecht bij verduisterende rolgordijnen. Deze stoffen hebben een coating aan de achterzijde waardoor er geen licht door de rolgordijnstof schijnt. De kleur van de coating kun je afhankelijk van je situatie het best als volgt kiezen.  Heb je alleen zon in de winter, kies dan een donker rolgordijn met een donkere achterzijde. Door de zon warmt deze vanwege de donkere kleur snel op en haal je warmte binnen. Heb je alleen veel zon in de zomer, kies dan voor een witte achterzijde van de stof. Deze reflecteert de warmte en het blijft langer koel binnen.

Losse stof voor rolgordijnen

Heb je al rolgordijnen en ben je niet tevreden over de isolatie van deze, dan kun je er ook voer kiezen om alleen de rolgordijnstof te vervangen. Zo spaar je het milieu en je beurs in de aankoop en nog eens extra op de stookkosten. Sinds kort kun je hier tercht voor losse stoffen voor rolgordijnen.